Dr Garadnai Nóra fogorvos

A szép mosoly mindent megér! Fogászat Miskolcon.

Fogpótlások lehetőségei

Kivehető Fogpótlás

Bizonyos esetekben a hiányzó fogakat és a lágyrészhiányokat együtt pótló lemezes fogpótlások készülnek, melyek méretét a hiányzó fogak száma és helyzete határozza meg. A fogpótlásra pedig feltétlen szükségünk van, hiszen az étkezés során rágóképességünk csökken és beszédzavar is kialakulhat a hangképzés elváltozása miatt. Az arcunk megváltozhat, és ez lelki problémákat vonhat maga után. 

A megfelelően tervezett és igényesen kivitelezett kivehető pótlás is lehet szép és jelenthet tökéletes protetikai rehabilitációt. Nem elhanyagolható előnyük, hogy erősen sorvadt állcsontgerinc esetén sokszor jobb eredmény érhető el alkalmazásukkal, mint rögzített pótlásokkal. Sokszor használunk rejtett elhorgonyzásokat is, mikor a kivehető és a rögzített rész között ún. csúsztató rendszer biztosítja a kapcsolatot, mely láthatatlan beteg környezete számára. Bonyolult esetekben elengedhetetlen a páciens - orvos - fogtechnikus csapatmunka. Ilyenkor csak folyamatos konzultáció eredményeképpen jöhet létre a jó megoldás.

 

Rögzített fogpótlások

Szóló koronák

 A korona tartós fogpótlás típus, mely a fogíny széléig ér, a fog anyagában körkörösen kialakított vállakon ül, így a fogpótlás és a fog között nem látható átmenet.
A korona anyagát tekintve többféle lehet, van teljes kerámia, cirkónium, fémkerámia, valamint műanyag, mely az ideiglenes koronák alapanyaga. Igen gyakran előfordul, hogy a páciens foga olyan mértékben letöredezett, hogy a fog koronai része már egyáltalán nem használható fogpótlás rögzítésére. Ebben az esetben is van lehetőség a fog gyökerének megtartására. Ilyen esetben a gyökérkezelés után a gyökérbe ragasztható egy csapos műcsonk, ami nagyon hasonló egy lecsiszolt fogcsonkhoz, és ez már lehetővé teszi a korona rögzítését.

 

 

Hidak

Amikor több egymás melletti foghiány alakul ki, akkor a hídpótlás a legésszerűbb megoldás beteg számára.   

A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek meg van az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótláshoz.

Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd. Ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára.

 

 Fogpótlás ára: Konzultációval meghatározott